Implantologie

Implantologie is het plaatsen van kunstwortels in de kaak. Implantaten dienen als een nieuw en stevig fundament voor een kroon, een brug of een klikprothese (kunstgebit).

Implantaten zijn zowel uiterlijk als functioneel geweldige vervangers van de eigen tanden en kiezen. Implantaten zijn gemaakt van titanium en hebben de vorm van een schroef. Het implantaat vervangt de tand of kies en dient als een fundament voor een kroon, een brug of een klikprothese. Het voordeel van een klikprothese is dat uw kunstgebit echt goed vastzit en uw kaakbot niet meer slinkt doordat de belasting van het kaakbot net als bij uw eigen tanden en kiezen belast wordt. U heeft daarom geen last en pijn van zogenaamde drukplekken, iets wat vaak voorkomt bij het ‘oude’ kunstgebit. De klikprothese heeft nauwelijks een bedekt gehemelte, waardoor eten en praten comfortabeler is en er minder smaakverlies is.

Behandeling

Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Vervolgens groeit het kaakbot vast aan het implantaat. Daarna kan er op het implantaat een prothese worden vastgeklikt of een kroon dan wel brug op worden geplaatst. Het traject van implanteren is zeer individueel en kan enige maanden in beslag nemen. Het implantaat moet eerst goed vastgroeien (‘inhelen’) in het kaakbot. Daarna moet er een precies passende brug, kroon of prothese op worden gemaakt.

Titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het kaakbot er direct tegenaan kan groeien. Dit proces wordt osseointegratie genoemd. Tegenwoordig helen de implantaten in 95% van de gevallen succesvol in. Voor patiënten die een bothersteloperatie hebben ondergaan, roken of diabetes hebben, liggen deze percentages wat lager.

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal te plaatsen implantaten, de voorziening die gemaakt gaat worden (een kroon, een brug of prothese) en de daarbij behorende tandtechnische werkzaamheden. Sommige behandelingen, zoals klikprotheses of implantaten kunnen door de tandarts-implantoloog worden ingediend bij uw zorgverzekering.

De kosten voor een intake gesprek bedraagt €162,54 (code J01 en X21) dit is inclusief een OPT (een kaakoverzichtsfoto). Na afloop van het Intake-consult ontvangt u per post of per e-mail een kostenberaming van ons. In uw polisvoorwaarden staat vermeld welke voorwaarden uw verzekeraar stelt om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Klikprothese

De implantoloog dient een aanvraag voor een machtiging (vergoeding) in bij uw verzekering. Indien uw zorgverzekering een machtiging afgeeft en akkoord gaat, is uw eigen bijdrage voor de prothese tussen de € 300,- en € 500,-. Wanneer de aanvraag voor de klikprothese wordt goedgekeurd, wordt ook het intakeconsult vergoed door uw verzekering. De behandeling valt onder de basisverzekering wat inhoudt dat dit ten koste kan gaan van uw eigen risico. 

CBCT

Sinds september 2020 wordt er bij ons in de praktijk gebruik gemaakt van de modernste CT techniek.
Een Cone Beam CT-scan is een speciaal soort CT-scan en geeft een volledig overzicht van de kaak.

Met behulp van röntgenstralen wordt er een driedimensionaal beeld gemaakt van de aangezichtsschedel, de holtes in uw hoofd, de onder- en bovenkaak en kaakkopjes. Op deze beelden worden eventuele afwijkingen of stoornissen zichtbaar. 
Voor meer informatie over de cbct-scanner klik hier.

Fotogalerij

Bekijk hieronder enkele voorbeelden van onze tandarts-implantologen.
Beweeg over de afbeelding om het oorspronkelijke gebit te bekijken.