Nieuwe CBCT scanner

Sinds september 2020 wordt er bij ons in de praktijk gebruik gemaakt van de modernste CT techniek. Wij zijn hier trots op en willen u er graag meer over informeren.

Wat wordt met een CBCT-scan onderzocht?

Een CBCT-scan geeft een volledig overzicht van de kaak. Er kunnen zeer nauwkeurig driedimensionale beelden worden gemaakt van:

  • De positie van tanden en kiezen in de kaak;
  • De ligging en vorm van de kaakbijholte (sinus maxillaris);
  • De hoeveelheid beschikbare bot voor het plaatsen van implantaten;
  • De ligging van de zenuwkanalen;
  • Aanwezigheid van ontstekingen;
  • Aanwezigheid van onbegrepen pijnklachten (bijvoorbeeld de aanwezigheid van wortelfracturen);
  • Het opsporen van wortelkanalen.


Hoe werkt een CBCT-scanner?

Met behulp van röntgenstralen wordt er een driedimensionaal beeld gemaakt van de aangezichtsschedel, de holtes in uw hoofd, de onder- en bovenkaak en kaakkopjes. Op deze beelden worden eventuele afwijkingen of stoornissen zichtbaar. Een Cone Beam CT-scan is een speciaal soort CT-scan.

Het maken van een CBCT-scan is geheel pijnloos en is binnen enkele minuten gemaakt. Voor het maken van de 3D-scan neemt u plaats voor het röntgenapparaat. U kunt zich aan twee handgrepen vasthouden zodat u stil kunt blijven staan. Vervolgens controleert de tandarts of assistente of u comfortabel staat en vraagt u om uw kin in een houder te plaatsen. Tijdens een opname van maximaal twintig seconden maakt de CBCT-scanner een cirkelbeweging rond uw hoofd. We krijgen op die manier een driedimensionaal beeld, waardoor eventuele wortelbreuken, de positie van zenuwkanalen, neusbijholtes, botstructuren en ontstekingen beter zichtbaar zijn.

Binnen ons tandheelkundig team zijn er een aantal collega’s welke gespecialiseerd en gecertificeerd zijn om een CBTC-scan te vervaardigen en te beoordelen.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht

Nieuwe CBCT scanner

Sinds september 2020 wordt er bij ons in de praktijk gebruik gemaakt van de modernste CT techniek. Wij zijn hier trots op en willen u

Nieuwe implantoloog Bard van Cruijsen

Bard van Cruijsen, implantoloog NVOI. Sinds juli jl. is Bard ons team komen versterken. Bard is afgestudeerd aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in

Lancering nieuwe website

Met trots presenteren wij onze volledig vernieuwde website en hopen wij u zo nog beter op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen binnen